Ιστορικό
Το ‘Τμήμα Εδαφουδατικών Πόρων’ που έχει έδρα τη Λάρισα, υπάγεται στο ‘Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών’ του ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’, και αποτελεί συνέχεια του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας (ΙΧΤΕΛ) το οποίο συνενώθηκε με άλλα πρώην Ινστιτούτα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) σύμφωνα με την ΚΥΑ 188763/10−10−2011 (ΦΕΚ Β΄2284) όπως τροποποιήθηκε με την KYA 919/131869/20-10-2014 (ΦΕΚ Β΄2889).
Το ΙΧΤΕΛ ιδρύθηκε το 1981 ύστερα από πρόταση ειδικών εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη δημιουργία του Εδαφολογικού Χάρτη της Χώρας (Soil survey and land evaluation, Greece DP/GRE/78/006). Το 1989 το ΙΧΤΕΛ εντάχθηκε στο ΕΘΙΑΓΕ και έκτοτε ήταν ένα από τα Ινστιτούτα του. Το 2003 ιδρύθηκε νέο Ινστιτούτο με την ονομασία ‘Ινστιτούτο Συστημάτων Ψηφιακής Τεχνολογίας και Αγροτικής Πληροφορικής’, το οποίο στελεχώθηκε με ερευνητικό και υποστηρικτικό προσωπικό από το ΙΧΤΕΛ, το οποίο όμως καταργήθηκε το 2005. Το ΙΧΤΕΛ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα Ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ καλύπτοντας εκτός από το αρχικό αντικείμενο για το οποίο δημιουργήθηκε, την Κατάρτιση του Εδαφολογικού Χάρτη της Χώρας, όλους τους κλάδους της Εδαφολογίας.
Αντικείμενο
Η βασική αποστολή του ‘Τμήματος Εδαφουδατικών Πόρων’ είναι η διεξαγωγή έρευνας για το έδαφος και το νερό που στοχεύει στην διατήρηση και βελτίωση της ποιότητάς τους, έτσι ώστε να μπορούν να επιτελούν τις λειτουργίες τους και ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με την αειφορική γεωργική παραγωγή και την ποιότητα του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, αντικείμενα του ‘Τμήματος Εδαφουδατικών Πόρων’ είναι:
- η γονιμότητα και η θρέψη των φυτών, δηλαδή η μελέτη των εδαφικών παραγόντων που καθορίζουν τη δυνατότητα του εδάφους να παρέχει θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα στην ανάπτυξη των φυτών, τις απαιτήσεις σε θρεπτικά και τους παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση αυτών από τα φυτά.
- η αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών και νερών και η διαχείριση αποβλήτων. Η μελέτη των παραγόντων που μειώνουν την ικανότητα του εδάφους να εκφράζει τις λειτουργίες του, την υποβάθμιση της ποιότητας των νερών, τις μεθόδους αποκατάστασης της ποιότητας των εδαφών και νερών και της γεωργικής αξιοποίησης κυρίως των γεωργικών και αστικών αποβλήτων.
- η διαχείριση υδατικών πόρων και αρδεύσεων. Η μελέτη των παραγόντων που καθορίζουν την ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων στη γεωργία, τις μεθόδους αρδεύσεων των γεωργικών καλλιεργειών και τις επιπτώσεις αυτών στην ποιότητα του εδάφους και των νερών.
- η διαχείριση της ψηφιακής πληροφορίας. Η παρατήρηση και παρακολούθηση της γης με σκοπό την επεξεργασία, διαχείριση και παρουσίαση δεδομένων και πληροφοριών με έμφαση στον αγροτικό τομέα.
Οι κυριότερες δραστηριότητες του ‘Τμήματος Εδαφουδατικών Πόρων’ συνδέονται με τις δυνατότητες των Εργαστηρίων που διαθέτει το Τμήμα και που μπορούν να υποστηρίξουν πλήρεις, αξιόπιστες και πιστοποιημένες αναλυτικές εργασίες δειγμάτων εδάφους, νερού και φυτικών ιστών (Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών και Νερών) καθώς και ανάλυση και ψηφιακή επεξεργασία όλων των δεδομένων με σύγχρονα τεχνολογικά και καινοτόμα μέσα (επίγειοι αισθητήρες, δορυφόροι, drones, κ.ά.) που αφορούν γεωγραφικές και περιγραφικές πληροφορίες αγρών, καλλιεργειών, ερευνητικών πειραμάτων και προγραμμάτων, επιχειρήσεων, αγροτικών συνεταιρισμών, ιδιωτών, κλπ (Εργαστήριο Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Τηλεπισκόπησης).
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Διεύθυνση: ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ 1, ΛΑΡΙΣΑ
Ταχυδρομικός Κώδικας: 41335
Τηλέφωνο: 2410 671290, 671300
FAX: 2410 671321
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.